فهرست مطالب

نشریه حقوق اساسی
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی جعفری *، روزبه پورضیایی منش صفحات 1-26

    دارو نقش بسیار حیاتی در مراقبت از سلامت ایفا می کند. بسیاری از خدمات درمانی و پیشگیرانه وابسته به آن هستند که بیماران در دسترس بودن آن را نشانگر کیفیت خدمات سلامت می پندارند، سیاستگذاران باید تضمین کنند که سیاست های تدوین شده پایدار، آینده گرا و هدف دار باشند. فرآیند سیاستگذاری، حفظ و ارتقای سطح سلامتی مردم، تولید و توزیع دارو و اخلاق از مهمترین زنجیره های حفظ سلامتی مردم جامعه است. تولید، واردات، توزیع، تجویز، ارایه دارو به مصرف کننده و درنهایت مصرف دارو توسط بیمار از مهمترین آثار حفظ سلامتی مردم هستند. از آنجا که نظام دارو هدفش ارتقاء کیفیت دارو می باشد و برای رسیدن به این هدف راه های جدیدی را باز خواهد نمود. این مقاله در سه بند اصلی، بند اول مشکلات و مسایل سیاستگذاری دارویی توسط قانونگذاران و مجریان و در بند دوم تاریخ صنعت داروسازی و همچنین تولید و شناسایی عوامل عرضه و توزیع و مصرف دارو توسط بیمار و در بند سوم عوامل موثردر اجرای قواعد اخلاقی در نظام دارویی ایران می پردازد و در پایان راهکارهای کاربردی را به قانونگذاران و دست اندرکاران اجرایی کشور پیشنهاد خواهیم داد. اهمیت و توجه به سیاستگذاری نظام دارویی با تاکید بر قواعد اخلاقی در فرآیند تولید، توزیع و مصرف دارو توسط بیماران، نیازمند دقت بیشتر قانونگذاران نظام دارویی است تا بتوان برای حفاظت سلامتی مردم و جامعه در برابر آسیب های دارویی برنامه ریزی شایسته تری انجام داد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، نظام دارویی، اخلاق، تولید و توزیع دارو، بازاریابی
  • ولی رستمی، محمدحسین صادقی * صفحات 29-62

    بودجه، یک برنامه و برشی از برنامه های میان مدت و بلند مدت توسعه برای یک سال مالی است، لذا آسیب شناسی و تامل بر چالش های حقوقی حاکم بر اجرا و نظارت بر آن، رهنمودهای برای برنامه ریزی توسعه در ایران بدست خواهد داد. از لوازم اجتناب ناپذیر تصویب قانون بودجه توسط پارلمان نظارت بر اجرای آن است. مجالس عمده نظارت مالی خویش را به رکنی تخصصی می سپارند. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ضمن تحول نهادی قرارگرفتن دیوان محاسبات از ذیل وزارت دارایی (قبل از انقلاب اسلامی) به نهادی زیرنظر مجلس شورای اسلامی، اصل 55 قانون اساسی صلاحیت نظارت مالی و حسابرسی سنتی به حساب دستگاه های اجرایی را به دیوان محاسبات کشور سپرده است و از مجموع این نوع نظارت، گزارش تفریغ بودجه تهیه و اعلام می شود. تعادل میان قوای مقننه و مجریه اقتضاء می کند در صدور مفاصاحساب تفریغ بودجه برای دولت از سوی مجلس، متقاضی مفاصا حساب یعنی دولت آغازکننده باشد، لذا قوانین موضوعه، صورتحساب عملکرد سالانه را کانون مرکزی تعادل میان قوا در این موضوع قرار داده اند. با روش اکتشافی درصدد پاسخگویی به این پرسش هستیم آیا تهیه و ارایه گزارش تفریغ بودجه از سوی دیوان محاسبات راجع به اجرای بودجه سال مالی 1395، منطبق با تشریفات قانونی تهیه و اعلام این گزارش بوده است؟ تحلیل عملکرد دیوان محاسبات در سال 1395 با تاکید بر گزارش تفریغ بودجه هرچند ظاهرا محدود به یک سال مالی است، اما تعمق و آسیب شناسی قوانین و مقررات موضوعه مجموعه ای از راهبردهای کلان در اختیار نهاد ناظر و مجری برنامه ریزی توسعه در ایران قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تفریغ بودجه، دیوان محاسبات کشور، سازمان برنامه و بودجه، صورتحساب عملکرد سالانه، نظارت مالی
  • علی اکبر گرجی ازندریانی *، سیدسعید سجادی صفحات 65-88

    دیباچه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بخشی از قانون اساسی است که دربردارنده برخی از خط مشی ها و هنجارهای مرتبط با حقوق بنیادین و حقوق نهادی-حاکمیتی است. در این پژوهش کوشش شده است تا قابلیت استنادپذیری این دیباچه در برابر شورای نگهبان مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور  در این پژوهش، ساختار زبانی دیباچه قانون اساسی و سپس آراء و نظرات دکترین و در نهایت نظرات مجلس خبرگان قانون اساسی و رویه شورای نگهبان مورد بررسی واقع شده و در مجموع، این بررسی ها گواه بر آن بوده که دیباچه قانون اساسی فاقد قابلیت استناد پذیری است. مشروح این پژوهش در ادامه، صحت ادعای فوق را تایید خواهد کرد.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، مقدمه قانون اساسی، استنادپذیری، شورای نگهبان
  • حسین ملکوتی، محمد یوسف زاده * صفحات 91-119

    تفکیک قوا با هدف تمرکز‌‌زدایی از قدرت، خواهان ایجاد توازن بین قوای سیاسی از طریق نظارت و پاسخگویی است. کارل اشمیت از برجسته‌ترین اندیشمندان فلسفه سیاسی، اندیشه سیاسی خود را بر مبنای اقتدار حاکم در وضعیت اضطراری و لزوم حفظ مصلحت نظام سیاسی پایه‌گذاری نمود. اقتدار مطلق حاکم اشمیتی ریشه در اندیشه الهی سیاسی وی داشت. این اندیشه در تعارض با اندیشه حاکمیت قانون و تفکیک قوا قرار داشته و به‌راحتی می‌توان با تمسک به چنین پنداشتی، حق‌ها و آزادی‌های عامه را تحت سیطره خیر حکومتی مورد تعرض قرار داد. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با مقرر داشتن نهاد ولایت‌فقیه به‌عنوان حاکم جامعه، وی را عالی‌ترین مقام حقوقی و سیاسی نظام حقوق اساسی ایران دانسته و جایگاه ویژه برای وی نسبت به قوای سه‌گانه سیاسی مقرر داشته است. اقتدار و صلاحیتی که برای ولی‌فقیه در باب تشخیص مصلحت عمومی و نظام مقرر شده است آثاری را در سپهر سیاسی ایران به وجود آورده است که برخی چهره‌های آن ازجمله در قانون اساسی هویدا گشته است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، تفکیک قوا، کارل اشمیت، نظارت و تعادل، وضعیت اضطراری
  • مجید نجارزاده هنجنی*، شیدا حسین شرقی صفحات 122-148

    اهمیت رفع نیازهای عمومی ایجاب می‌کند که علیرغم خصوصی‌سازی خدمات عمومی، دولت از طرق مقتضی و با هدف صیانت از منافع عمومی به اعمال حاکمیت بر این بازار بپردازد. موضوع این مقاله کشف و تبیین روش‌های اعمال حاکمیت دولت بر بنگاه‌های خصوصی متولی خدمات عمومی است. با توجه به یافته‌های این مقاله، مهم‌ترین و جامع‌ترین شیوه اعمال حاکمیت دولت عبارت است از سیاستگذاری عمومی که مقدمتا مستلزم به رسمیت شناختن این موضوع به عنوان یک مساله عمومی است. پس از سیاستگذاری عمومی، بنگاهداری دولت در یک بازار مختلط و سهامداری دولت در بنگاه‌های مختلط (الگوی خصوصی‌سازی ناقص)، ظرفیت عملی پی‌گیری سیاست‌های تامین منافع عمومی را در اختیار دولت قرار می‌دهد. اجرای قواعد حقوق رقابت به منظور تضمین رقابت در بازار خدمات عمومی و جلوگیری از اخلال در رقابت نیز می‌تواند منجر به بهبود کارایی شود. مقرراتگذاری بخشی نسبت به ساختار بازار و کیفیت و قیمت خدمات مخصوصا در بازارهای انحصاری می‌تواند سبب تجهیز مناسب خدمات عمومی شود.

    کلیدواژگان: خدمات عمومی، خصوصی سازی، حاکمیت، دولت، منافع عمومی
  • حامد نیکونهاد صفحات 152-185

    هر نظام حقوقی علاوه بر نکات مشترک و حوزه‌های مشابه با سایر نظام‌های حقوقی، دارای ارزش‌ها، زمینه‌های متفاوت، ساختارها و هنجارهای خاص خویش است. این امر می‌تواند، از جمله، ناشی از زمینه‌های تاریخی-اجتماعی تکوین یک جامعه سیاسی یا برگرفته از اصول اعتقادی حاکم بر جامعه موردنظر باشد. این دست عناصر و مولفه‌ها در شناخت دقیق قواعد اساسی نظام موردنظر و تمایز آن نظام از سایر نظام‌ها تاثیر شایانی دارد و گاه بی‌توجهی به آنها رهزن است و منجر به فهم نادرست و یا تحلیل و ارزیابی ناموجه از یک نظام حقوقی می‌شود. از این رو پرسش اصلی و مسئله محوری این نوشتار این بوده است که به «روایت قانون اساسی» کدام مولفه‌ها، عناصر «بنیادین» حقوق اساسی جمهوری‌اسلامی را رقم می‌زنند؛ به نحوی که حذف هر یک، موجب دگردیسی ماهوی آن می‌شود. در این مقاله به شیوه تحلیلی و با نگاهی متفاوت و به‌صورت درون‌گفتمانی به منظومه حقوق اساسی جمهوری‌اسلامی و به‌ویژه بر قانون اساسی نظر افکنده و عناصر بنیادین آن استخراج شده است. «پایه‌گذاری عنصر ایمان و رهبری دینی برای تشکیل جامعه سیاسی» «متعهد بودن نظام حقوق اساسی در برابر مکتب موردقبول مردم»، «مردمی بودن حکومت» و «تداوم اهداف و مسئولیت‌های انقلابی با وجود استقرار نظام» قوام‌بخش نظام حقوق اساسی جمهوری‌اسلامی است که در قانون اساسی و اسناد اساسی مرتبط بازتاب یافته است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، مکتبی بودن، مردمی بودن، استمرار انقلاب اسلامی، ملت مسلمان ایران
|
  • Mostafa JAFARI*, Roozbeh POURZIAEI MANESH Pages 1-26

    Background and

    Purpose

    Drugs play a pivotal role in the health care services. So many health care services and preventive measures rely on the drugs and patients consider the availability of the drugs as a quality indicator of the services provided, therefore, the policymakers should make sure that the policies are sustainable, strategic and targeted. Policymaking procedure, health status maintenance and promotion, manufacturing, importation, distribution and abidance by the ethics rules constitute the pillars of the public health. Manufacturing, importation, distribution, prescription, dispensing and the final consumption of the drugs by the patients reassure the public health maintenance. The importance and attention to the policy of the pharmaceutical system, with emphasis on ethical rules in the process of producing, distributing and consuming drugs by the patient, requires more careful attention of the legislators of the pharmaceutical system. So that it could be more appropriate to protect the health of the people and society against drug damage.

    Keywords: pharmaceutical sector, ethics, production, distribution, marketing
  • Vali ROSTAMI*, MohammadHossein SADEGHI Pages 29-62

    The budget is a plan and a breakdown of mid-term and long-term development plans for a fiscal year, so pathology and consideration of the legal challenges governing implementation and monitoring will provide guidelines for development planning in Iran. From the inevitable effects of the adoption of the budget law by the parliament, monitoring its implementation. The constitutions will focus their financial oversight on a specific basis. In the constitution of the Islamic Republic of Iran, under Article 55 of the Constitution, In the constitution of the Islamic Republic of Iran, under Article 55 of the Constitution, under the authority of the Ministry of Finance (before the Islamic Revolution), enters into the jurisdiction of the National Court of Auditors and out of all this type of monitoring, the budget report is prepared and announced. The balance between the legislature and the executive board requires that the issuing of a budget allocation for the government by the legislature be the applicant for the account, that is, the initiating government, so statutory laws put the annual performance bill in the center of the central balance of power in this matter. With the method of exploration, we are trying to answer this question. Has the preparation and presentation of the draft budget report from the Court of Auditors regarding the implementation of the fiscal year of 1395SH comply with legal procedures for the preparation and publication of this report? Analysis of the performance of the National Court of Auditors in 1395 SH, with an emphasis on budget Settlement, is apparently limited to one financial year, but the deliberation and pathology of the laws and regulations of the subject set a set of macro-strategies to the supervisory and implementing entity of development planning in Iran.

    Keywords: Settlement funding, National Court of Auditors, Planning, Budget Organization, Annual Performance Invoicing, Financial Supervision
  • AliAkbar GORJI*, Saeed SAJADI Pages 65-88

    The preamble of the Constitution of Islamic republic of Iran contains many norms and provisions dealing fundamental rights and institutional law. We have tried to consider the judicial values of the preamble of the Constitution on“shoray-e negahban” that is the monitory organization in Islamic republic. In this study has been shown that lacking of law-language in content of the preamble of the constitution and emphasis of fonder congress on not being judicial values of preamble, and lacking of “shoray-e negahban’s” procedure, this document has not judicial values.

    Keywords: Constitution, Preamble of the constitution, The judicial values, Guardian Council
  • Seyed Hossein MALAKOOTI HESHAJIN, Mohammad YOSEFZADEh* Pages 91-119

    Separation of power seeks to centralize the power and calls for a balance between political power through monitoring and accountability. One of the most prominent philosophers of political philosophy, Carl Schmitt, founded his political philosophy on the basis of the ruling authority in the state of emergency and the necessity of maintaining the expediency of the political system. Schmitt's absolute authority is rooted in his divine political thought. This idea is in conflict with the notion of the rule of law and the separation of powers, and it is easy to condone such rights and freedoms under the rule of good governance. The constitution of the Islamic Republic of Iran, by prescribing the authority of the Velayat-e faqih as the ruler of the community under the teachings of Shi'i jurisprudence, regards him as the supreme legal and political authority of the system of fundamental rights of Iran, and has provided him with a foreground of the three Legislative, executive and judicial bodies. The authority and jurisdiction that the Wali Faqih has set for the public interest and the system has established works in the political sphere of Iran, some of whose figures are evident in the constitution.

    Keywords: Accountability, Separation of powers, Carl Schmitt, Checks, Balances, Emergency Situations
  • Majid NAJARZADEH HANJANI*, Sheyda HOSEIN SHARGHI Pages 122-148

    Importance of meeting public needs require that, despite the privatization of public services, the government uses appropriate methods to impose their rule on this market aimed at safeguarding the public interest. The subject of this paper is to explore and explain the methods of applying the rule of private firms in charge of public services. According to the findings of this article, the most important and most comprehensive way to applying government rule is public policy making that primarily entails recognizing this issue as a public problem. After public policy making, company management by government in a mixed market and firm stock ownership of government in mixed firms (partial privatization), give government practical capacity to pursue public interest policies. Enforcement of competition law rules to ensuring competition in the public services market and preventing disruption of competition can also lead to improve efficiency. Sectional Regulatory of the market structure and the quality and price of services, especially in monopoly markets, could be equipped public services.

    Keywords: Public Services, Privatization, Sovereignty, Government, Public Interest
  • Hamed NIKOONAHAD Pages 152-185

    Each legal system, in addition to common points and similar areas with other legal systems, has its own values, different backgrounds, specific structures and norms. This could, among other things, arise from the historical-social context of the emergence of a political community or based on the ideological principles governing the society in question. Such elements have a significant impact on the accurate understanding of the basic rules of the system and its differentiation from other systems that sometimes disregarding them is misleading and leads to inaccurate understanding or an unjustified analysis and evaluation of a legal system. Therefore, the main question and central issue of this article is that the in "narrative of the constitution" which elements constitute the "fundamental" elements of the constitutional law of the Islamic Republic, in such a way that the removal of each one causes its substantive transformation. In this article, we examined the constitutional law of the Islamic Republic, especially the constitution through an analytical method with a different look and through an interior discourse approach and extracted its fundamental elements. "Establishing the element of faith and religious leadership for the formation of a political community," "The commitment of the constitutional system to the "ideology accepted by the people" the popularity of the government," and "the continuation of revolutionary goals and responsibilities, despite the establishment of the system," consolidate the Islamic Republic's constitutional law that are reflected in the Constitution and related fundamental documents.

    Keywords: Islamic Republic, to be bound to Islamic ideology, popularity of the government, continuity of the Islamic revolution, Iranian Muslim nation